Upphovsrätt på recept och en poetisk pannkaka

Som medlem på Min egen kokbok kan du importera recept från många av våra populäraste receptsidor. Genom att använda länken till ett recept kan du med ett klick automatiskt kopiera in det bland dina egna. Eftersom du sedan kan dela recept med andra, även personer utan konto, blir frågan om vad som gäller angående upphovsrätt viktig: Kan en ensam rätt ge ensamrätt?

För upphovsrätt krävs verkhöjd

Verkhöjd är ett juridisk begrepp som avgör huruvida en skapare kan anse sig ha ensamrätt till sitt verk. För detta krävs att verket kan anses vara så pass originellt att det inte kan framställas av någon annan, oberoende av det föregående verket. Enligt upphovsrätten är det verkets unika form och utryck som skyddas, inte själva idén eller innehållet. Detta gör att recept normalt sett inte anses vara skyddade. Nivån av originalitet är helt enkelt för låg.

Vad som skyddas

Fotografier är alltid upphovsrättskyddade. Därför är det även förbjudet att kopiera receptbilder för annat än enskilt bruk. När du importerar recept till din kokbok importeras av denna anledning inga tillhörande foton automatiskt. Själva recepttexten är dock oftast bara en uppradning av ingredienser och beskrivning av hur man använder dessa. För att denna information ska kunna klassas som upphovsrättskyddad krävs en viss litterär eller poetisk nivå som sällan finns i ett recept. Detta såg vi som en utmaning, och här följer ett exempel på ett recept som möjligtvis skulle kunna klassas som upphovsrättskyddat. Som medlem får du dock exklusivt kopieringsrättighet.

Rimmade pannkakor

Rimmade pannkakor

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att knäcka äggen i en bunke som känns lagom stor.
    För att undvika kladd, använd gärna förkläde och vattentäta skor.
  2. Häll i mjölet, saltet och mjölken och vispa smeten slätt.
    Varva mjölk och mjöl i omgångar så går det lätt som en miniatyrpannkaka.
  3. Ta fram en stekpanna, och smält lite smör i pannan.
    Du kan med fördel byta ut smöret mot margarin om du bjuder någon annan.
  4. Häll i lite smet och låt den stelna ett tag.
    För att den ska få en fin yta får inte värmen vara för svag.
    Tycker du ändå det går för långsamt, sätt maxvärme på plattan.
    Då blir den inte så vacker, men det går snabbt som attan.
  5. När pannkakan känns klar, gå tillbaka till steg tre och loopa.
    När smeten är slut har det blivit pannkaka av alltihopa.

    Ett tips är att öka mängden ingredienser ifall du ska bjuda fler.
    Det tar lite längre tid att laga, men det bli också mer.